Γαλλικές εκλογές με γεύση κερδοσκοπίας

Οι υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία Jean-Luc Mélenchon και Jacques Cheminade, ηγέτης του κόματος Αλληλεγγύη και πρόοδο (S§P) καθώς επίσης και το κόμμα των πρασίνων καταδικάζουν την εισαγωγή, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, ενός χρηματοικονομικού προϊόντος που θα μπορούσε να διευκολύνει τη κερδοσκόπια γύρω απο το γαλλικό χρέος.

 DOMINIQUE ALBERTINI
απόδοση στα ελληνικά Σίσσυ Μπάρα

 

FOAT : τέσσερα γράμματα που τις τελευταίες μέρες ανέβασαν τους τόνους σε αρκετούς υποψήφιους για τη προεδρία της Γαλλίας. Πίσω απο αυτά τα αρχικά βρίσκεται ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο για τους επενδυτές που ποντάρουν στο γαλλικό χρέος.  Το FOAT  που κυκλοφόρησε από τη γερμανική εταιρία  Eurex,  είναι ένα μελλοντικό χρηματοοικονομικό παράγωγο. Με τον όρο αυτό ονομαζουμε τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που επιτρέπουν να καθοριστεί η τιμή της αγοράς χρηματοπιστωτικών αγαθών και στοιχείων του ενεργητικού όπως : μετοχές, ομολογα, πρώτες ύλες, βραχυπρόθεσμες πιστώσεις και νομίσματα, προτού πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συναλλαγή*. Δηλαδή πριν απο την αγορά ή τη πώληση τους στην αγορά.  Αυτού του τύπου τα χρηματοοικονοιμικά προϊόντα τα οποία συναντιούνται πολύ συχνά στις χρηματαγορές, παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους επενδυτές προστατεύοντας τους  απο τις διακυμάνσεις των αγορών. Για τους οπαδους των χρηματοοικονομικών παράγωγων το  FOAT αυξάνει τη ρευστότητα στην αγορά του γαλλικού χρέους και άρα συμβάλλει στη πτώση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το Παρίσι. Ομως τα προϊόντα αυτά διευκολύνουν επίσης τη κερδοσκοπία γύρω απο το γαλλικό χρέος. Στη πραγματικότητα δεν θα είναι απαραίτητο να κατέχουν οι επενδυτές γαλλικά ομόλογα για να στοιχηματίζουν στη μελλοντική τους εξέλιξη. » Πρόκειται για την επιστροφή του χρματηστηριακού Καζίνο » δηλώνει ανήσυχος ο Pascal Durand, εκπρόσωπος του κόματος των πρασίνων.

Κερδοσκοπικό ρίσκο

Αυτό το είδος του προθεσμιακού συμβολαίου δεν είναι κάτι καινούργιο**. Η εταιρία Eurex το έχει ήδη προτείνει για τα γερμανικά και τα ιταλικά ομόλογα. Κυκλοφορούσε επίσης και για τους γαλλικούς τίτλους χρέους πρίν την δημιουργία του ευρώ. Κατά την μετά ευρώ εποχή, τα μελλοντικά παράγωγα των γαλλικών ομολόγων δεν απαγορεύονται και μπορούν να γινουν αντικείμενο συναλλαγής, αλλά με απευθείας εξωχρηματηστηριακές συμφωνίες. Δηλαδή με συμφωνίες που συνάπτονται εκτός αγοράς και με απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των ενδιαφερομένων μελών. : Ο ένας εκ των δύο επενδυτών ποντάρει στην αύξηση της τιμής και ο άλλος στη πτώση της***. Το μελλοντικό παράγωγο της εταιρίας Eurex έρχεται ακριβώς να απαντήσει στο πρόβλημα της αδιαφάνειας  που καλύπτει τη παράλληλη αυτή εξωχρηματηστηριακή αγορά, επιτρέποντας τη μεταφορά τους στο χρηματηστήριο .

Κακό Timing

Παρόλα αυτά δύο μόλις μέρες απο το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αρκετοί πολιτικοί καταγγέλουν τους κινδύνους κερδοσκοπίας που ενέχει το  FOAT. Ο Jean-Luc Mélenchon πρότεινε τη τετάρτη 11 απριλίου την απαγόρευση τους. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Jacques Cheminade. Από τη πλευρά τους οι πράσινοι αναρρωτιούνται : » για τα κίνητρα που ώθησαν τη διοικήση των χρηματαγορών και ο πρόεδρο της Jean-Pierre Louyet καθως επίσης και το πρακτορείο**** (sic) του Γαλλικού θησαυροφυλακίου αλλά και τον αρμόδιο υπουργό του François Baroin να ενεργοποιήσουν  μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας αυτη την ωρολογιακή βόμβα ». Από εκεί μεχρι να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για διευκόλυνση των κερδοσκοπικών επιθέσεων ενάντια σε μια ενδεχόμενη εκλογή του σοσιαλιστικού κόματος στην εξουσία, δεν απέχει παρά ένα μόλις βήμα, το οποίο η ανακοίνωση των οικολόγων φαίνεται να το κάνει. Σε ερώτηση του απο την εφημερίδα  les Echos, ο Jean-Pierre Jouyet ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μία ατυχή χρονονική σύμπτωση:  « Η Eurex δεν δίνει το σωστό μύνημα στις αγορές. Ο χρόνος επιλογής είναι ατυχής δεδομένων των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και των πιέσεων στα ισπανικά επιτόκια που παρατηρήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας.»

Ο πρόεδρος της Διοίηκησης των χρηματαγορών διασκέδασε ωστόσο τις ανησυχίες σχετικά με το προϊόν λέγοντας ότι« είναι αρκετά γνωστό και συνιθισμένο στις αγορές, υπήρχε πάντοτε και εξακολουθεί να υπάρχει για τα γερμανικά και τα αμερικάνικα κρατικά ομόλογα». 

*Αξίζει να σημειώθει ότι για τη καλύτερη κατανόηση των εννοιών δεν πρέπει να ταυτίζουμε τη χρηματηστηριακή με τη λογιστική χρήση του όρου ενεργητικό. Ανάλογα απο τη θέση που έχουν στη συναλλαγή οι τίτλοι αυτοί θεωρούνται ενεργητικό για τους αγοραστές και παθητικό για τους πωλητές τους. Για τους πρώτους παράγουν εισόδημα και για τους δεύτερους υποχρεώσεις.  Οι διευκρινήσεις σχετικά με τον ορισμό του χρηματοοικονομικού αγαθού δεν ανήκουν στο κείμενο, δίνονται απο τη μεταφράστρια

**Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη κατηγορία των οποίων ανήκουν τα FOAT σπάνια αποπληρώνονται με το πέρας της προθεσμίας στη πράξη θεωρούνται  τα πλέον κερδοσκοπικά διότι εξαιρετικά . Η υιοθέτηση τους ακριβώς τη στιγμή που τα προγνωστικά για τη πορεία της γαλλικής οικονομίας δεν είναι καλά διευκολύνουν τα στοιχήματα που τραβουν τις τιμές των γαλλικών ομολόγων προς τα κάτω καθιστώντας τα τα στοιχήματα αυτα πιο προσιτά σε μεγαλύτερο κοινό. Κάτι τέτοιο ενέχει προφανείς κινδύνους να εκτιναχθεί το κόστος δανεισμού της Γαλλίας και να δημιουργηθούν οι γνωστές με το ελληνικό παράδειγμα παρενέργειες

***Oλες οι χρηματηστηριακές πράξεις περιλαμβάνουν πράξεις αντίθετες μεταξύ τους

****Ειρωνική αναφορά στο υπουργείο οικονομικων

Source: http://www.liberation.fr/economie/2012/04/12/marches-financiers-des-candidats-crient-au-foat-de-gout_811252

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s