Ελληνικές τράπεζες: κρυμμένο ρίσκο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ

Απόδοση απο τα γερμανικά Σίσσυ Μπάρα

Χάρη στο πακέτο διάσωσης και τη μείωση του χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί πλέον στα ποδια της. Ωστόσο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι κρύβει επιπλέον υποχρεώσεις ύψους δισεκατομυρίων, οι οποίες τελικά πέφτουν στις πλάτες της Γερμανίας.

Αμβουργο: Η κρίση στην Ελλάδα μοιάζει να έχει καταλαγιάσει μετά την ανάσα που πήρε η χώρα με το πακέτο διάσωσης. Ομως το ύψος της βοήθειας μπορεί να καλύψει τελικά τις ανάγκες;

Χαρακτηρίζεται πικάντικο το γεγονός ότι: μερικές μέρες πριν τη επιτυχή μείωση του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπήκε εγγυήτρια των τραπεζικών χρεών. Πρόκειται για χρέη ύψους επτά δις ευρώ, τα οποία σε περίπτωση κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος η ελληνική κυβέρνηση και τελικά έμμεσα ο γερμανός φορολογούμενος θα κληθούν να καταβάλλουν.

Η τράπεζα Αλφα έλαβε στις 22 φεβρουαρίου κρατική εγγύηση για βραχυπρόθεσμο δάνειο που σύναψε ύψους 2 δις ευρώ με ημερομηνία λήξης 22 μαϊου. Δύο μέρες αργότερα η Εθνική τράπεζα της ελλάδος, τράπεζα ιδιωτικού δικαίου, πήρε επισης κρατική εγγύηση για βραχυπρόθεσμο δάνειο 3 δις ευρώ. Στις 5 μαρτίου, η Τράπεζα Πειραιώς λαμβάνει κρατική εγγύηση για δάνειο 2 , 087 δις ευρώ. Στις 9 μαρτίου η Ελλάδα επιτυγχάνει συμφωνία με μεγάλη μερίδα των  πιστωτών της για κούρεμα του χρέους. Ετσι παρακάμπτει  και τα τελευταία εμπόδια, προκειμένου να λάβει στις 14 μαρτίου  το  πακέτο βοήθειας των 130 δις ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν κι οι  υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.Το πακέτο βοήθειας προβλέπει κυρίως δεσμεύσεις απο πλευράς δανειστών για χαμηλότοκα δάνεια. Το ΔΝΤ συμμετέχει σ΄αυτο το πακέτο, όπου ένα μέρος των χρημάτων προορίζεται για τη κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Βασικός όρος για την αποδέσμευση όλων αυτών των χρημάτων ήταν η αξιολόγηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους: Η Ελλάδα μετά τη μείωση του χρέους της πρέπει να είναι σε θέση, χάρη στη πολιτική βούληση των χωρών της ευροζώνης να αποπληρώσει το υπόλοιπο του χρέους της. Οτι μπορεί να υπάρξει επαναλειτουργία της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεδομένης της σοβαρής ύφεσης που διακατέχει την ελληνική οικονομία, με βάση την οποία είχαν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις.

Σχεδόν κανένας από τους ιδιώτες πιστωτές δεν ήταν διατεθειμένος να δανείσει τις ελληνικές τράπεζες

Αυτές οι επιφυλάξεις ενισχύθηκαν από τις σημαντικές εγγυήσεις που παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Πρόκειται για ένα σύνολο κρατικών εγγυήσεων για τα τραπεζικά δάνεια ύψους 65 περίπου δις ευρώ. 

Αυτές οι εγγυήσεις συμπεριλαμβάνονταν στο ελληνικό δημόσιο χρέος των 370 δις ευρώ, δηλαδή πρίν το κούρεμα. Η λογική που βρίσκεται πίσω απ΄όλα αυτα: Από τη στιγμή που η εγγύηση καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών δεν υπάρχει κίνδυνος πραγματικής καταβολής της. Εαν όμως  η εγγύηση καταβληθεί, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα εκτιναχτεί τινάζοντας στον αέρα όλες τις προβλέψεις περι βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι μάλλον απίθανη, διότι δεν συμφέρει τις πέντε τράπεζες που απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις κρατικές εγγυήσεις: Η Εθνική Τραπεζα της ελλάδος, η Αλφα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank   και η Αγροτική τράπεζα που ελέγχεται απο το κρατος, έχουν ήδη υποβαθμιστεί απο τους οίκους αξιολόγησης. Την ίδια τύχη είχε και μια άλλη μικρότερη τράπεζα που έλαβε κρατική εγγύηση ύψους 500 εκ ευρώ. Συγκεκριμένα υποβαθμίστηκε απο τη Moody’s  στη κατηγορία  « Caa2 » , δηλαδή στη κατηγορία χαμηλής ποιότητας και πολύ υψηλού πιστωτικού κινδύνου.

Ακόμα και με τη κρατική εγγύηση ένας ιδιώτης πιστωτής μετά βίας είναι διατεθειμένος να δανείσει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες. Η φερεγγυότητα του εγγγυητή δηλαδη του ελληνικού κράτους δεν είναι  υψηλή. Αλλά τα ιδιωτικά κεφάλαια σ΄αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζονται γιατί υπαρχει η ΕΚΤ: Συμφωνα με το κανονισμό της, η ΕΚΤ μπορεί να δανείσει τις ιδιωτικές τράπεζες με αντάλλαγμα τίτλους των δανείων που έχουν εκδώσει με την  εγγύηση των κράτων. Οι καλά πληροφορημένοι αναλυτές υπέθεσαν ότι κάτι τέτοιο συνέβει. Με βάση αυτή τη λογική ο κίνδυνος καταβολής των εγγυήσεων μεταφέρεται από την Αθήνα στην έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη.  Η ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα αυτό.

Οι ελληνικές τράπεζες στις 28 φεβρουαρίου είχαν το εξης πρόβλημα: Εκείνη την ημέρα η ΕΚΤ εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους είχε αποκλείσει απο τη παροχή ρευστότητας όχι μόνο τους κρατικούς δανειακούς τίτλους,  αλλά όλους τους τίτλους που είχαν τη κρατική εγγύηση. Κάνοντας αυτό η ΕΚΤ είχε κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας, δηλαδή του χρήματος, προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ ξαναδέχεται  ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους

Ομως οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν ακόμα ν΄απευθυνθούν στη Κεντρική τράπεζα της ελλάδος και να ζητήσουν βοήθεια μέσω του μηχανισμού Αμεσης παροχής ρευστότητας. Με αυτη την εξέλιξη μια περίεργη κατάσταση δημιουργήθηκε: η Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκε να δανείζει χρήμα με κρατική εγγύηση για να χρηματοδοτήσει τα χρέη των τραπεζών που εγγυάται το κράτος. « Αν όμως αυτός που δίνει κι αυτός που λαμβάνει είναι το ίδιο πρόσωπο είναι σαν να κατασκευάζουμε μια οφθαλμαπάτη (χωριά ποτέμκιν)  προκειμένου  να κινητοποιήσουμε την ΕΚΤ » φέρεται να δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος Μάξ Οτ.

Ο οίκος αξιολόγισης Moody’s θεωρεί ότι το ύψος της βοήθειας που προέβλεπε ο μηχανισμός άμεσης παροχής ρευστότητας διογκώθηκε το Φλεβάρη απο  τη τράπεζα της Ελλάδος σε πάνω απο 100 δις ευρώ, λόγω της προσωρινής διακοπής της νομισματικής ρευστότητας απο την ΕΚΤ. Η άμεση παροχή ρευστότητας θα μπορούσε να μειωθεί στο μεταξύ και να διαμορφωθεί περίπου στα 54 δις ευρώ. Διότι μετά την επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους, η ΕΚΤ δέχεται ξανά τους δανειακούς τίτλους που έχουν κρατική εγγύηση. Ομως αν η Ελλάδα φύγει απο το ευρώ και οι ελληνικές τράπεζες καταρρεύσουν, τότε η ΕΚΤ θα έχει απαίτησεις ύψους 54 δις ευρώ έναντι της τράπεζας της Ελλάδος. Αυτά λοιπόν τα δις  του μηχανισμού άμεσης παροχής ρευστότητας θα πρέπει να προστεθούν στο παθητικό της Ελλάδας.

Πηγή: http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,821155,00.html

 

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s